Wat heeft u nodig?

Stuk achterham van 2 kg, niet gerookt

2 uien, geschild en grof gesneden

Peterselie stengels

1 kaneelstokje

Zwarte Peperbollen

440 ml droge cider

Glazuur:

25 ml ahornsiroop

2 tl mosterd

 

Garneer:

Amerikaanse veenbessen of Marasquinkersen

Verse laurierblaadjes

Gekarameliseerde appels – zie het einde van het recept voor meer informatie over het maken

 

Voor 6 - 8 personen

1. Vraag bij je slager of de achterham geweekt moet worden. Een nacht laten weken vermindert het zout.

2. Leg de uien, peterseliestengels, kaneelstokje en gekneusde zwarte peperkorrels in de bodem van de  AGA braadslede met gietlip en leg het achterhamgewricht erop. Giet de cider erover en dek af met folie – plaats geen folie over de randen, dit belemmert het schuiven van de braadpan op de ovengeleiders!

3. Schuif de braadpan op de onderste geleiderails in de braadoven en bak 1½-1¾ uur, tot de achterham gaar is (een spies glijdt gemakkelijk in de vlees-/vleesthermometer van 68-72°C). Haal de achterham uit de oven en verwijder eventueel touwtje. Neem een ​​scherp mes en pel de schil eraf. Kerf het vet in een ruitpatroon.

4. Leg de achterham op een stuk Bake-O-Glide op een bakplaat. Meng de ahornsiroop en de mosterd door elkaar en strijk dit glazuur over het ingekerfde vet. Schuif de bakplaat op de derde set geleiders naar beneden in de braadoven en kook gedurende 10-15 minuten, bestrijk meer glazuur en kook nog eens 10 minuten, bestrijk eventueel overgebleven glazuur en kook gedurende 5 minuten wanneer de bovenkant van de achterham moet diep goudkleurig zijn.

5. Leg op een serveerschaal en garneer met veenbessen of marasquinkersen (vastgezet met een cocktailprikker) en laurierblaadjes. Serveer samen met gekaramelliseerde appels, gemaakt door kwartjes van 2 Cox's-appels te bakken in 25 g boter en 25 g demerara-suiker.

 

Meer recepten en andere AGA nieuws ontvangen? Klik hier!