Wat heeft u nodig?

  • 450 ml niet-zuivelmelk, (soja, haver, amandel werken allemaal goed)
  • 2 el azijn of citroensap
  • 300 gr basterdsuiker
  • 225g veganistische spread
  • 450 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 1/2 el bakpoeder
  • 1 1/2 el natriumbicarbonaat
  • 1 tl vanille-essence
  • 50g cacaopoeder
  • Suikerglazuur:
  • 50g veganistische chocolade
  • 100g veganistische margarine
  • 200 gram poedersuiker
  • 25g cacaopoeder
  • 1 el zuivelvrije melk
  • Een beetje vegan ‘vloeibare chocolade’ siroop om te decoreren (optioneel)

Je hebt een beklede bak- of bakvorm nodig, ongeveer 30cmx20cmx3cm. We gebruikten de halfhoge AGA geëmailleerde bakplaat met gemiddelde diepte, bekleed met een stuk voorgesneden Bake-o-Glide. Dit recept kan ook worden gebakken in twee ronde bakvormen van 20 cm om een ​​ronde cake te maken met 'botercrème' vulling en topping.

We hebben hier plantaardige ingrediënten gebruikt voor veganistisch bakken. Het is zo heerlijk en vochtig, je zou echt het verschil niet weten! Deze traybake en icing kan ook gemakkelijk worden gemaakt met zuivelmelk en boter, vervang gewoon dezelfde hoeveelheden.

1. Meet de zuivelvrije melk af in een maatbeker, voeg de azijn of het citroensap toe en roer. Opzij zetten. Het zal schiften wat de bedoeling is.

2. Doe alle andere traybake-ingrediënten in een mengkom en voeg het gestremde melkmengsel toe. Meng goed tot een gladde massa, giet het dan in de met bakpapier beklede vorm en bak in de AGA-bakoven, hang de vorm op de 4e set geleiders of plaats hem op het rooster op de vloer gedurende 25 - 35 minuten tot hij veerkrachtig maar enigszins stevig is. Om in de braadoven te bakken, hangt u de vorm op de 4e set geleiders of plaatst u deze op het rooster op de vloer met de koude vlakke plank erboven op de 3e set geleiders, gedurende 25 - 25 minuten zoals hierboven.

3. Koel volledig af in de vorm - dit is belangrijk.

4. Om het glazuur te maken, doe je de veganistische chocolade in een kleine ovenvaste schaal in de sudderoven gedurende 5 - 10 minuten om te smelten. Doe de poedersuiker, vegan spread, cacaopoeder en een beetje non-zuivel melk in een mixer of kom, voeg de gesmolten chocolade toe en mix goed tot een gladde massa. Gebruik een garde zodra de glazuur is gemengd om het lichter en gemakkelijker te verspreiden te maken.

5. Verdeel het glazuur over de gebakken cake en versier eventueel met vloeibare chocolade.

Het gebak is in een luchtdichte verpakking 2 dagen houdbaar of enkele weken in de vriezer. Ontdooien op kamertemperatuur.

Meer recepten en andere AGA nieuws ontvangen? Klik hier!