Wat heb je nodig?

  • 750 g (ongeveer) ongerookte achterham
  • 1 grote ui, geschild en in vieren gesneden
  • 2 wortels, schoongemaakt en in drieën gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 8 peperkorrels
  • 1 el misopasta
  • 2 el ahornsiroop (Maple Syrup)

Doe de achterham, ui, wortelen, laurierblaadjes en peperkorrels in een grote pan en bedek ze met koud water. Breng aan de kook, verwijder al het schuim, zet het vuur lager en laat ongeveer 45 minuten zachtjes pruttelen (30 minuten per 500 g). Het kan zijn dat u het van tijd tot tijd moet bijvullen met water om ervoor te zorgen dat het vlees volledig bedekt is. Laat het vlees na het koken 1 uur en 30 minuten in de vloeistof afkoelen. Bewaar het kookvocht.

Combineer de misopasta en ahornsiroop in een kleine steelpan met 175 ml gereserveerde kookvloeistof/vocht en kook tot ze ingedikt en ingekookt zijn.

Verwarm de oven voor op 190°. Als de achterham is afgekoeld, verwijder je de zwoerd en laat je het vet eronder. Snijd het vet in kleine diamantjes van ongeveer 1 cm breed en bestrijk ze met een derde van de ahornmisoglazuur. Zet 45 minuten in de oven en bestrijk het halverwege met nog een derde van het resterende glazuur.

Tip: U kunt je handige handyrack gebruiken om van tijd tot tijd gemakkelijk jouw ham te bestrijken met je glazuur.

Als de tijd om is, haalt je het uit de oven en bestrijk je het met het resterende glazuur. Laat 20 minuten rusten en geniet van je vlees, warm of koud!