Wat heb je nodig?

Voor: 18 Bao-broodjes

Totale bereidingstijd: 8 minuten stomen plus 2 uur laten rijzen

Ingrediënten

525 g bloem, plus extra om te bestuiven
1½ el basterdsuiker
½ tl zout
1 theelepel snelwerkende gedroogde gist
50 ml melk/plantaardige melk
1 el zonnebloemolie
1 el rijstazijn
1 tl bakpoeder (niet toegevoegd tot stap 5)

  1. Zorg er eerst voor dat uw stoomholte gevuld is met vers water, schoon en klaar voor gebruik is. Voor dit recept heb je de geperforeerde bakplaat en de stevige bakplaat nodig.
  2. Meng in een kom de bloem, suiker en zout.
  3. Los de gist op in 1 el warm water met een klein beetje suiker, voeg dit samen met alle vloeibare ingrediënten toe aan de bloem en meng tot een deeg.
  4. Kneed het deeg gedurende 10 minuten of tot het glad is, doe het in een licht met olie ingevette kom, dek af en laat het in ongeveer 2 uur in volume verdubbeld zijn.
  5. Haal het deeg eruit en druk het plat, strooi het bakpoeder erover en kneed het een paar minuten.
  6. Maak een lange worstvorm van ongeveer 3 cm breed en snijd deze in ongeveer 18 stukken. Rol elk stuk deeg tot een bal.
  7. Bekleed zowel de geperforeerde bakplaat als de dichte bakplaat met bakpapier.
  8. Rol elke deegbal met een deegroller uit tot een ovale vorm en vouw vervolgens voorzichtig het ene uiteinde losjes naar het andere.
  9. Plaats de Bao-broodjes op het bakpapier op de voorbereide bakplaten en als alle broodjes klaar zijn, plaatst u de bakplaten in de stoomholte en kookt u ze 8 minuten op volle stoom van 100°.

Koks notities

De kooktijd in de stoomoven kan iets variëren met één of twee minuten, afhankelijk van of u een Nexus-stoomoven of een standaard ingebouwde stoomoven heeft. De tijd hangt ook af van hoe groot je Bao-broodjes zijn.
Deze kunnen worden ingevroren en vervolgens enkele minuten worden gestoomd om op te warmen of te ontdooien. (Ook mogelijk in een hetelucht oven).