Wat heb je nodig?

 

Voor 6 personen

Ingrediënten

Voor de vulling:

2 el olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 prei, fijngesneden

250g champignons (optioneel)

1 kg braadpan of stoofvlees, in blokjes van 2 cm. Shin is een ideale snit om te gebruiken.

3 eetlepels bloem

200 ml bier - een donker bier zoals Guiness is perfect

2 eetlepels mengsel Worcestershire saus + Ketchup (we noemen dit HP saus)

1 tl Engelse of Franse mosterd

1 tl gedroogde of 2 - 3 el verse tijm, oregano, peterselie of gemengde kruiden

1 theelepel zout

Een paar maaltjes zwarte peper

Voor de topping:

250 gram bladerdeeg

1 eierdooier en 2 el melk, lichtjes samengeklopt

Je hebt een grote pan of braadpan nodig en een diepe taartvorm van ongeveer 1,5 liter. De Portmeirion voor AGA Pie Dish is ideaal en kan worden gebruikt om de taart in te vriezen en vervolgens uit de vriezer te bereiden.

1. Verhit voor de taartvulling een grote pan op de AGA-sudderplaat en voeg 2 el olijfolie toe.

2. Voeg de uien, prei en een snufje zout toe en kook op de AGA sudderplaat in 10 - 15 minuten zacht.

3. Verplaats de pan naar de kookplaat, voeg het vlees toe, roer goed en laat kort bakken tot het begint te kleuren.

4. Voeg de bloem toe, roer goed en voeg dan het bier, de HP-saus, de mosterd, de kruiden, 1 tl zout en een paar maaltjes zwarte peper toe. Proef en breng indien nodig op smaak met meer zout en peper.

5. Breng aan de kook, voeg eventueel de champignon toe, roer, doe het deksel erop en zet het 2 - 3 uur in de AGA sudderoven tot het vlees smeltend mals is.

6. Zodra de vulling zacht en lekker is, rolt of rolt u het deeg uit tot ongeveer 30 cm x 15 cm, of de grootte van uw taartvorm, waarbij u de schaal gebruikt om te snijden tot de maat van de bovenkant. Leg het deeg op een snijplank en druk de randen aan met een vork. Zet even opzij of bewaar in de koelkast tot de vulling klaar is.

7. Haal de pan met vulling uit de oven, controleer of het vlees mals is en breng eventueel op smaak met zout en peper. Koel een moment of twee.

8. Schep de vulling voorzichtig in de taartvorm.

9. Met het bladerdeeg nog steeds op een snijplank, bestrijk met het losgeklopte eimengsel en plaats het bovenop de taart. Maak een paar inkepingen in het deeg om de stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken.

10. De taart kan tot aan dit punt van tevoren worden bereid en tot gebruik worden gekoeld of ingevroren.

Om de taart te bakken, kook in de AGA-braadoven op de 4e set geleiders gedurende 20 - 30 minuten tot het deeg gaar en goudbruin is en de vulling heet is - steek een scherp mes door een van de sleuven en controleer of het heet is wanneer het komt eruit.

Om diepgevroren te bakken, kookt u 30 - 40 minuten in de AGA-braadoven.

11. Als het deeg op een bepaald moment bovenop wordt gekookt terwijl de vulling langer nodig heeft, plaatst u gewoon de AGA-plank voor koude naturel erboven en kookt u verder zoals nodig.

Meer recepten en andere AGA nieuws ontvangen? Klik hier!