Wat heb je nodig?

 

3 uien, geschild en in plakjes

3 teentjes knoflook (of 1 el knoflookpasta)

1 tl chilivlokken (of vervang door 1 el licht gekneusd venkelzaad)

1 el (volkoren) mosterd

200 ml (cider)azijn

250 ml appelcider

50 ml ahornsiroop

1 kg varkensschouder (dit is gebaseerd op een stuk varkensvlees zonder bot. Gewrichtsstukken met bot werken ook heel goed, gebruik gewoon een stuk dat ongeveer 20% groter is. Kerf de huid in om kaantjes te maken)

Dient 6-8

1. Bekleed een diepe braadslee (de AGA hard geanodiseerde halve braadslede is ideaal) met Bake-O-Glide en voeg de gesneden uien toe.

2. Meng de chilivlokken, mosterd en knoflook door elkaar. Leg het varkensvlees met de huid naar beneden en smeer dit mengsel over het vlees, maar niet over de huid. Draai het om en leg de vleeskant bovenop de uien in de braadslede. Wrijf een paar theelepels zout in de huid die nu naar je toe is gericht en zorgt dat alle zout verdeeld is over de sneetjes in de huid.

3. Giet de cider, ciderazijn en ahornsiroop rond het varkensvlees. Verwarm de oven voor op 200C of gebruik de AGA braadoven en bak 15 - 30 minuten in de 2e of 3e stel oven tot de schil goudbruin en krokant is.

4. Draai de oven terug naar 120°C of plaats het op het onderste rooster of zet de sudderoven aan en kook gedurende minimaal 6 uur. Het is meestal niet nodig om de schaal af te dekken met folie.

5. Controleer aan het einde van de kooktijd of het varkensvlees gaar en mals is door er een mes in te steken dat er gemakkelijk uit moet komen. Als de sappen in de vorm meer dan 1 cm diep zijn, verwijder dan het varkensvlees en kook de uien en het vocht kort op de bodem van de braadoven of op de sudderplaat/kookplaat tot een dikke kleverige saus.

6. Voor het serveren eerst het kaantje verwijderen en met een mes of schaar in stukken verdelen. Trek vervolgens aan het varkensvlees door het met twee vorken grof te versnipperen en de kleverige uien en sappen erdoor te gooien. Als het varkensvlees een nacht heeft gekookt en alle sappen zijn verdwenen, voeg dan gewoon een beetje kokend water toe aan de uien en ga verder zoals hierboven beschreven. De uien moeten heel donker en gekaramelliseerd zijn om veel smaak te geven wanneer ze gemengd worden met het sappige varkensvlees.

Meer recepten en andere AGA nieuws ontvangen? Klik hier!