Porties: 16

Bereidingstijd: 50 minuten

Kooktijd: 6 minuten

Totale tijd: 6 uur en 50 minuten.

Ingrediënten

30 g boter, gesmolten

1 kg gemengd gedroogd fruit

250 g kant-en-klare pruimen, gehakt

100 g geglazuurde kersen, gehalveerd

150 ml stout

2 eetlepels cognac

250 g vers wit broodkruim

50 g geblancheerde amandelen, gehakt

1 sinaasappel, fijn geraspte schil en sap

1 citroen, fijn geraspte schil en sap

225 g zachte bruine suiker

1 grote wortel, geschild en fijn geraspt

100 g gemalen amandelen

140 g gewone bloem

1 theelepel gemalen gemengde kruiden

½ theelepel versgemalen nootmuskaat

250 g rundvlees- of groentevet, versnipperd

3 middelgrote eieren, lichtgeklopt

2 grote kookappels, geschild en grof geraspt

2 eetlepels cognac

Methode

Bestrijk 2 puddingvormpjes van 1,2 liter ruim met de gesmolten boter.

Doe alle ingrediënten bij elkaar in je grootste mengkom of steelpan en roer goed om de ingrediënten gelijkmatig te combineren (zorg ervoor dat het hele gezin tijdens het roeren een wens doet). Dek het goed af met vershoudfolie en laat het een nacht op een koele plaats staan.

Verdeel het mengsel in de puddingvormpjes en dek af met een geplooide cirkel van zowel bakpapier als aluminiumfolie, zet vast met een touwtje, zodat er een handvat van touw ontstaat om de pudding gemakkelijker op te tillen.

Doe het in een zeer grote pan op een onderzetter of een omgekeerd schoteltje en giet kokend water tot halverwege de zijkant van elke pudding.

Dek af en breng aan de kook op de kookplaat, de kookplaat op kookstand of inductie op hoge stand en breng vervolgens over naar de sudderplaat of op de stand gedurende 30 minuten op langzaam koken.

Breng de pudding, het water en de pan over naar het vloerrooster op de bodem van de sudderoven. Kook gedurende 6-8 uur.

Haal de puddingen uit de pannen en laat afkoelen.

Bestrijk het oppervlak van de puddingen met cognac en bedek ze vervolgens met vers perkament, folie en touw. Bewaar op een koele, donkere en droge plaats of in de koelkast tot Kerstmis.
Tips: De puddingen kunnen ook worden gekookt op de sudderplaat, de kookplaat op de sudderstand of inductie op middellaag. Blijf het water controleren en voeg meer kokend water toe om te voorkomen dat het droogkookt.

Meer recepten en andere AGA nieuws ontvangen? Klik hier!