Wat heb je nodig?

Een kalkoen

Uien

Boter

Kerstkalkoen bereiden:

Volg ALTIJD de richtlijnen van de leverancier

Je kunt een kalkoen bereiden in elke AGA-oven.

Voordat je gaat koken, kan je jouw kalkoen het beste op kamertemperatuur laten komen. Als je hem eerder ingevroren heeft, ontdooi hem dan grondig in de koelkast.

Verwijder eventuele ingewanden en als u de nek vult, tel dit dan op bij het gewicht van uw kalkoen en bereken de kooktijden opnieuw. Ik plaats eenvoudigweg een ui met bruine schil in het nekuiteinde van de kalkoen om de vleessappen tijdens het koken te kleuren.

Braadoven

Rooster onafgedekt gedurende 30 minuten-1 uur tot ze bruin zijn; bedruip vervolgens met gearomatiseerde, gesmolten boter. Dek af met folie en zet terug in de oven. Verwijder de folie gedurende de laatste 20-30 minuten kooktijd, bedruip en plaats terug in de oven.

Bakoven

De temperatuur van de bakoven is perfect voor het bereiden van kalkoen. Lees de aanbevelingen van de voedselproducent en kook gedurende de aanbevolen tijd.

Sudderoven:

Als u in de sudderoven kookt, moet uw kalkoen in de braadoven gedurende 30 minuten – 1 uur worden aangezet tot hij bruin is. Verwijder en bedek met een tweede geëmailleerde bakvorm of aluminiumfolie (dit is afhankelijk van de hoogte van de vogel)

Trek de tijd die u in de braadoven doorbrengt af van de aanbevelingen van de voedselleverancier en vermenigvuldig de resterende tijd met 2. Plaats het in de sudderoven en laat het geheel afgedekt koken.

Koken in de sudderoven levert geen knapperig vel op; dus indien nodig, haal het deksel eraf en plaats het in de braadoven tot het naar wens knapperig is.

Als u tijdens het koken merkt dat de kalkoen te bruin wordt, dek hem dan af met aluminiumfolie of gebruik het koude, gewone rooster.

Rusttijden voor uw kalkoen zijn essentieel. U moet uw kalkoen laten koken en laten rusten voordat u de rest van het feestmaal kookt. Dek het geheel af met een dikke laag folie en dek het opnieuw af met een AGA-handdoek en laat het op een warme plaats staan.


Een gans koken:

Het koken van een hele gans duurt doorgaans 3,5 tot 4 uur

Prik niet helemaal met een vork in het vel, maar net achter de vleugels bij de poten en bak op een rooster. Het is een goed idee om de poten en vleugels te bedekken met buikspek en de hele vogel losjes te tenten.

Kook op de laagste geleiders in de braadoven en giet regelmatig het vet af. Als het gaar is, verwijder dan de folie en laat nog eens 20 minuten bruin bakken.

 

Meer recepten en andere AGA nieuws ontvangen? Klik hier!