Wat heb je nodig?

450 g kruimige aardappelen

25 g (1 oz) ganzenvet of 1 el olijfolie

1 el bloem

1. Kies een goede kruimige aardappel zoals Desirée, Maris Piper of King Edward. Snijd de aardappel in gelijke stukken en doe ze in koud gezouten water in een grote AGA-pan en breng deze aan de kook.

2. Kook 8-10 minuten tot de aardappelen zacht beginnen te worden en laat ze dan 5 minuten goed uitlekken, tot de stoom afneemt. Schud goed in het vergiet of een droge pan om de randen van elke aardappel ruwer te maken.

3. Verhit het door u gekozen vet of olie in een AGA-braadslee op de bodem van de braadoven tot goed en heet, voeg dan de aardappelen toe en draai ze zodat ze goed bedekt zijn. Als je meerdere braadblikken gebruikt, draai ze dan zodat ze allemaal genieten van een krokant korstje op de bodem van de oven.

Met ganzenvet worden prima gebakken aardappelen gemaakt, maar als dat niet lukt kan je b.v. vast plantaardig vet en zonnebloemolie 50:50 gebruiken.

Opmerkingen:
Om vooruit te koken, roostert u de aardappelen de dag ervoor, tot ze net beginnen te kleuren. Giet het vet af, laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast tot de volgende dag. Laat het enkele uren op kamertemperatuur komen voordat u het 20-30 minuten op de bodem van de braadoven plaatst. Plaats gekookte gebakken aardappelen niet in de sudder- of opwarmoven, anders worden ze niet knapperig. Plaats in plaats daarvan de gevulde ovenvaste serveerschaal op de AGA Toaster op de bodem van de braad- of bakoven, met een Cold Plain Shelf erboven om te voorkomen dat ze te bruin worden.

Meer recepten en andere AGA nieuws ontvangen? Klik hier!