Wat heb je nodig?


7 1/2 kopjes (1x 3/4 liter) water
1 1/2 kopjes (300 gram) bevroren groene erwten
100 gram buikspek, Hollandse speklapjes of dik gesneden spek
1 bouillonblokje, groente, varkensvlees of kip
2 stengels bleekselderij
2 tot 3 wortels, geschild en in plakjes gesneden
1 grote aardappel, geschild en in blokjes
1 kleine ui, gehakt
1 kleine prei, in plakjes gesneden
1 kop in blokjes gesneden knolselderij
1 pond worst, gehakte rookworst rookworst, of gerookte zachte metwurst of frankfurter/wiener worstjes
Zout, naar smaak
Versgemalen zwarte peper, naar smaak
1 handvol selderijblaadjes, fijngehakt, voor garnering

Breng in een grote soeppan water, erwten, buikspek of spek en bouillonblokje aan de kook. Zet het vuur lager, dek af en laat 45 minuten koken, af en toe roerend, en schuim afscheppen dat naar boven stijgt.

Verwijder de spek en snijd het vlees in dunne plakjes. Opzij zetten.

Voeg de bleekselderij, wortels, aardappel, ui, prei en knolselderij toe aan de soep. Breng het geheel opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en laat het nog eens 30 minuten onafgedekt koken. Voeg een beetje extra water toe als de ingrediënten aan de bodem van de pan blijven plakken.

Voeg de laatste 15 minuten kooktijd de rookworst toe. Als de groenten gaar zijn, verwijder je het spek en de rookworst, snijd ze in dunne plakjes en zet ze opzij.

Als je de voorkeur geeft aan een gladde consistentie, pureer de soep dan met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Voeg het vlees weer toe aan de soep en leg enkele plakjes rookworst opzij.

Serveer in verwarmde kommen of soepborden, gegarneerd met plakjes rookworst en gehakt blad bleekselderij.

Meer recepten en andere AGA nieuws ontvangen? Klik hier!