Wat heb je nodig:

100 g gerookt spek of pancetta in blokjes

40 g gewone bloem

Zout en gemalen zwarte peper

12 kippendijen, ontveld

2 eetlepels koolzaadolie

500 g bereide prei, in plakjes gesneden (3 grote)

200 g voorbereide wortels, in diagonale plakjes gesneden (3 grote)

2 teentjes knoflook, geraspt

500 ml kippenbouillon

100 ml droge cider

1 theelepel mosterd

2 takjes dragon

Scone-topping: (voor 6)

225 g zelfrijzend bakmeel

1 theelepel bakpoeder

Zout en gemalen zwarte peper

50 g boter

2 eetlepels gehakte verse dragon

75 ml melk om te mengen

1 middelgroot ei, losgeklopt, bewaar een beetje om de scones te glaceren voordat u ze gaat koken

Serveert 6 - 8

 

Methode:

 

Dit hele recept gebruikt slechts één pot. Wij gebruikten de gietijzeren braadpan van AGA.

1. Zet de braadpan op de kookplaat om te verwarmen. Voeg het gehakte spek of de pancetta toe en bak zachtjes tot de stukjes gaar en goudbruin zijn en het vet vrijkomt. Doe het gekookte spek in een kom en doe de bloem met het zout en de peper in een grote zak. Voeg de kippendijen toe en schud zodat ze bedekt zijn met de gekruide bloem.

2. Voeg een eetlepel olie toe aan het spekvet en verwarm. Voeg vier kippendijen toe en bak ze op de kookplaat goudbruin, draai ze om, sluit de andere kant af en doe ze in dezelfde kom als het spek. Herhaal dit met de resterende twee partijen kip en leg ze opnieuw opzij.

3. Voeg de prei, wortels en knoflook toe en bak ongeveer 4-5 minuten op de kookplaat, af en toe roerend. Voeg de resterende gekruide bloem toe en roer de groenten erdoor. Voeg vervolgens de bouillon en de cider toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten koken. Voeg dan het spek, de kip en de mosterd toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten koken, met deksel erop. Voeg de dragontakjes toe en roer.

4. Zet de braadpan op de bodem van de sudderoven (gebruik het vloerrooster als je die hebt) en laat ongeveer 1½ uur sudderen, of tot de kip gaar is.

5. Maak de hartige scone-topping ongeveer 15 minuten voordat de ovenschotel gaar is. Doe de bloem, het bakpoeder, het zout en de peper in een kom en wrijf de boter erdoor tot het mengsel op broodkruim lijkt (of gebruik een keukenmachine). Voeg de gehakte dragon, de melk en het grootste deel van het ei toe (bewaar wat voor een glazuur). Meng tot een zacht deeg en rol het lichtjes uit. Steek met een uitsteker van 5,5 cm 3 scones uit. Rol het resterende deeg opnieuw uit en steek de laatste 3 scones uit.

6. Haal de braadpan uit de oven en controleer of de kip gaar is. Plaats de scones op de ovenschotel en bestrijk ze met het losgeklopte ei.

7. Plaats het ovenrooster op de vierde geleider naar beneden in de braadoven en schuif de braadpan erop (deksel eraf). Bak gedurende 10-12 minuten, tot de scones gerezen en goudbruin zijn.

Serveer meteen met groene groenten en gestoomde wortelen.

Conventioneel koken: Bak het spek, de kip en de groenten op de kookplaat, voeg de overige ingrediënten toe en laat ongeveer 1½ uur in de oven op 120ºC, heteluchtoven 100ºC, gasstand 1-2 sudderen. Zet de oven op 200ºC, heteluchtoven 180ºC, gasstand 6 om de scone-topping te bereiden.

Meer recepten en andere AGA nieuws ontvangen? Klik hier!