Geschiedenis van AGA

Een tijdloos icoon

How the AGA cooker became an icon

Meer dan 100 jaar historie

1922 - het begin

Het AGA-fornuis is niet in een kantoor ontworpen. Het is bedacht waar het thuis hoort... in de keuken. De uitvinder ervan, dr. Gustaf Dalén, was een Zweedse natuurkundige die door een verschrikkelijk ongeluk blind werd. In 1922 was hij thuis aan het herstellen toen hij zich realiseerde dat zijn vrouw een fornuis gebruikte dat gevaarlijk, vies en uitzonderlijk tijdrovend was. Hij wilde een fornuis ontwerpen dat schoon was, zuinig in gebruik, gemakkelijk in gebruik en waar je heerlijk op kon koken. Door zijn revolutionaire uitvinding is het leven van vele chefs in de decenia daarna veranderd.

De AGA was meteen een succes en kwam in 1929 naar Groot-Brittannië. Sindsdien is dat het ''thuis'' van AGA.

Jaren 30 en 40

Het was in de jaren dertig dat de Britse liefdesrelatie met de AGA echt vaste voet kreeg. Een belangrijke speler in dit succes was David Ogilvy, die vervolgens het toonaangevende reclamebureau Ogilvy & Mather oprichtte. Toen hij bij AGA werkte, schreef hij The Theory and Practice of Selling an AGA Cooker, dat door het tijdschrift Fortune wordt beschreven als ‘de beste handleiding ooit geschreven’. Onder zijn juweeltjes van advies suggereert Ogilvy dat een succesvolle verkoper ‘de vasthoudendheid van een bulldog combineert met de manieren van een spaniël’.

Tijdens de oorlogsjaren speelde de AGA haar rol. De Britse regering plaatste bestellingen voor AGA-fornuizen voor munitiefabrieken, gemeenschappelijke voedingscentra en ziekenhuizen. Ook vanuit gezinnen steeg de vraag sterk en de wachttijd voor een nieuw fornuis bedroeg meer dan zes maanden.

In 1947 begon het bedrijf met de productie van haar fornuizen in Shropshire, waar ze nog steeds worden gemaakt.

Van 1950 tot 1970

34 jaar lang was de AGA alleen in crème verkrijgbaar, maar in 1956 veranderde dat allemaal. De introductie van de nieuwe AGA De Luxe-modellen in lichtblauw, lichtgroen, grijs en wit bleek enorm populair bij AGA-liefhebbers. Rond dezelfde tijd werden de beroemde AGA verchroomde dekselkoepels geïntroduceerd.

In de jaren zestig werd het eerste iconische zwarte AGA-ruitlogo gezien, dat nog steeds wordt gebruikt. Maar de veranderingen die in deze periode werden geïntroduceerd waren niet alleen maar cosmetisch; vaste brandstoffen raakten uit de mode omdat mensen schonere, handiger energiebronnen wilden. Dit leidde tot de lancering van olie- en gasgestookte AGA-fornuizen. In de jaren zeventig werden nog meer nieuwe kleuren gelanceerd, waaronder zwart, dat vandaag de dag nog steeds enorm populair blijkt.

Jaren 80

In 1985 lanceerde AGA een baanbrekend model: de EC2 met 2 ovens, het eerste elektrische AGA-fornuis, twee jaar later gevolgd door de EC4 met 4 ovens. Deze nieuwe modellen behielden alle traditionele kenmerken waarvoor AGA-fornuizen bekend en geliefd waren, maar hadden geen rookkanaal nodig.

De AGA vierde begin jaren tachtig haar vijftigste verjaardag en in 1981 werd haar status als nationale instelling erkend toen premier Margaret Thatcher een bezoek bracht. Ze kreeg een gloednieuwe AGA in het blauw te zien. ‘Het is een mooie kleur,’ zei ze, met een glimlach die erop duidde dat ze dacht dat de kleurkeuze een politieke loyaliteit verraadde. “Het was rood gisteren!” wierp de voorzitter van het bedrijf tegen veel gelach op.

Jaren 90

Door de publicatie van The AGA Book werd Mary Berry de definitieve AGA-schrijver, waarbij de Mail on Sunday haar omschreef als "voor AGA wat Pavarotti is voor opera". Het was ook tijdens dit decennium dat de term ‘AGA-saga’ werd bedacht door romanschrijver Terence Blacker om een ​​literatuurgenre te beschrijven dat zich bezighield met het Britse plattelandsleven.

De AGA-module – een conventioneel elektrisch fornuis met een typisch AGA-stijl – werd in 1996 gelanceerd. Ontworpen om aan de linkerkant van AGA-fornuizen te passen, bood het extra kookcapaciteit en was het briljant wanneer de hoofd-AGA werd uitgeschakeld voor onderhoud.

De zero's

In 2003 werd het AGA-fornuis met 3 ovens gelanceerd. Met dezelfde footprint als het model met 2 ovens gedurende de afgelopen 80 jaar, was het een technische doorbraak en een grote stap voorwaarts, waarbij voor het eerst een bakoven werd toegevoegd, samen met de extra capaciteit.

De introductie van het elektrische model van 13 ampère in 2004 – compleet met standaard huishoudstekker – veranderde de AGA-familie voor altijd. Er was geen rookkanaal voor nodig en het kon vrijwel overal in de keuken worden gemonteerd.

Jaren '10

Er is veel veranderd met het AGA-fornuis sinds 2010. In dit decennium zijn veel nieuwe modellen gelanceerd, waaronder de baanbrekende AGA Total Control, het eerste AGA-fornuis met functies die onafhankelijk kunnen worden bediend. Rond deze tijd werd ook de AGA Dual Control gelanceerd, evenals het kleinste fornuis ooit van het bedrijf, de AGA 60, en de grootste, de AGA met 5 ovens.

AGA nu

In 2018 en 2019 werd de AGA eR3 Series-collectie gelanceerd. Fornuizen in deze serie zijn voorzien van een ultramoderne inductiekookplaat en vele andere innovatieve kenmerken, waaronder de toevoeging van een heteluchtoven van 90 liter, en variëren in grootte van 60 cm tot 170 cm.

In het najaar van 2019 werden ook de elektrische modellen uit de AGA 7-serie gelanceerd. Deze fornuizen zijn ontworpen om 24/7 aan te laten staan, vooral tijdens de koude wintermaanden, en zorgen voor de nuttige achtergrondwarmte. De AGA eR7 biedt extra flexibiliteit omdat individuele ovens en kookplaten met warmteopslag ingeschakeld kunnen blijven, terwijl andere uitgeschakeld kunnen worden om energie te besparen.

  • Wij helpen graag

    Eerlijk advies is essentieel voor een goede keuze.

    AGA heeft een breed aanbod aan fornuizen. Voor elk type huishouden, type chef of leefstijl is er een AGA die perfect past. In ons experience centrum in Barendrecht hebben we de volledige collectie staan. Maak een afspraak samen kunnen kijken naar uw perfecte AGA

  • Advies nodig? Contacteer ons!

    Mail ons: Info@denardi.nl
  • Nieuwsgierig? Kom langs!

    Plan een afspraak