Voor 12 personen
300 g gedroogde vijgen, in blokjes
100 ml water
50 g vloeibare honing
115 g donkerbruine suiker
1 tl gemalen kaneel
1 tl gemalen kardemom
½ tl geraspte nootmuskaat
¼ tl gemalen kruidnagel
Een paar maal zwarte peper
75 g gekonfijte kersen
50 g gemengde gekonfijte schil
50 g gekristalliseerde ananas
75 g gekristalliseerde mango
60 g geblancheerde hele amandelen
60 g geblancheerde hele geroosterde hazelnoten
50 g pijnboompitten
50 ml witte wijn
75 g bloem
Poedersuiker
Bereidingswijze:
Bereidingstijd: 30 minuten. Kooktijd: 35 minuten.
1. Vet een cakevorm van 20 cm in en bekleed deze met bakpapier.
2. Doe de vijgen, het water, de honing, de suiker en de kruiden in een AGA roestvrijstalen steelpan van 3 liter en verwarm op de sudderplaat, de kookplaat op de sudderstand of inductie op medium. Laat het mengsel zachtjes koken, roer regelmatig, gedurende 8-10 minuten, tot het mengsel zacht en plakkerig is, maar niet nat.
3. Laat het mengsel een paar minuten afkoelen en voeg dan het gekristalliseerde fruit en de noten toe. Meng goed door elkaar.
4. Voeg de wijn en de bloem toe, meng opnieuw goed tot er geen bloem meer te zien is.
5. Giet het mengsel in de voorbereide vorm en druk het aan zodat het mengsel egaal is.
6. Zet de vorm in de oven. GIETOVEN: op het rooster op de bodem van de bakoven of oven op B4. HETELUCHT: voorverwarmd tot B4/160°C/325°F. Bak gedurende 30-40 minuten tot de cake stevig is en los begint te komen van de zijkanten van de vorm.
7. Haal de cake uit de oven. Maak de veer aan de zijkant van de vorm los. Laat de cake afkoelen.
8. Serveer bestrooid met poedersuiker en snijd in kleine plakjes.