Voor 25 stuks
200 g boter, zacht
75 g basterdsuiker
1 tl vanille-extract
250 g bloem
100 g boter
100 g lichtbruine basterdsuiker
397 g gecondenseerde melk
200 g melkchocolade, gesmolten
Boter, naar behoefte
~~~~~~~~~~~~~~~~
Bereidingstijd: 20 minuten. Kooktijd: 35 minuten.
1. Vet een vierkante brownievorm van 20 cm licht in met boter en bekleed deze met bakpapier.
2. Klop de boter en suiker tot ze licht en luchtig zijn en meng er dan het vanille-extract door.
3. Roer de bloem erdoor en trek het deeg met je hand tot een bal.
4. Druk het deeg in de bodem van de voorbereide vorm en prik het deeg lichtjes in met een vork.
5. Zet het in de oven. CAST OVEN: op het rooster op de bodem van de bakoven of oven op B4. FAN OVEN: voorverwarmd op B4/160C/. Bak ongeveer 20 minuten tot het licht goudbruin is. Draai de bakplaat indien nodig om.
6. Haal de shortbread uit de oven en laat het in de vorm afkoelen.
7. Doe de boter, bruine suiker en gecondenseerde melk in een pan met dikke bodem en verwarm op de sudderplaat, kookplaat op sudderstand of inductiekookplaat tot de suiker is opgelost. Laat de karamel onder voortdurend roeren aan de kook komen en blijf ongeveer 5 - 10 minuten roeren tot het mengsel dikker wordt.
8. Giet de karamel over de shortbread en laat afkoelen en opstijven.
9. Bedek het met de gesmolten chocolade als het is opgesteven. Laat het opstijven en snijd het vervolgens in 25 vierkantjes.
Meer recepten en andere AGA nieuws ontvangen? Klik hier!