Een kleine AGA-geschiedenis

Voor het ontstaan van het AGA-fornuis, moeten we zo’n honderd jaar terug in de tijd. En naar Zweden, waar de vrouw van natuurkundige en Nobelprijswinnaar Nils Gustaf Dalén (1869-1937) worstelde met haar houtfornuis. Koken moet schoner, zuiniger en gemakkelijker kunnen, moet Dalén hebben gedacht.

De natuurkundig ingenieur was oprichter van de Zweedse fabriek AGA waar het gas acetyleen werd geproduceerd. Dat was in 1904. Ondanks dat Dalén in 1912 tijdens een ontploffing blind was geworden, wist hij toch een fornuis te ontwikkelen dat tot aan de dag van vandaag wordt gebruikt. Want ook nu waarderen velen niet alleen het typisch robuuste, iconische design van het AGA-fornuis, maar vooral ook de vele mogelijkheden van deze kookklassieker. Of het nu gaat om snel en simpel of om het bereiden van moeilijke gerechten. En of het nu gaat over koken, bakken, braden, sudderen en roosteren of over het modernere wokken, stomen of grillen.

 

Meteen populair

De allereerste AGA, de Swedisch Mark 1 Stove had al meteen het typische AGA-uiterlijk.

Van het begin af aan was er veel vraag naar het fornuis. Na de start in Zweden, was er dan ook binnen drie jaar een productielijn in Groot-Brittannië. In de jaren 30 kwamen de Verenigde Staten daarbij.

In de jaren 50 en 60 werd het productaanbod uitgebreid. Veel modellen volgden, maar altijd met de gietijzeren constructie die haar kwaliteit had bewezen. Doordat het apparaat altijd op temperatuur was, werd het zelfs gebruikt als kachel in de keuken!

De eerste elektrische fornuizen kwamen in de jaren 80. Vanaf die tijd vond AGA aftrek in steeds meer landen. Ook dankzij nieuwe technologieën maakte het populaire fornuis grote sprongen. Er kwamen bijvoorbeeld fornuizen met inductiekookplaten en de ovens kregen meer geavanceerde functies.

 

Wist u dat…

...de eerste AGA’s niet zwart, maar crème van kleur waren? En dat er daarna modellen in lichtblauw, lichtgroen, grijs en wit op de markt kwamen?

 

AGA gaat elektrisch

Al meer dan veertig jaar heeft AGA een ruime keus in elektrische fornuizen. Inmiddels zijn bijna alle modellen volledig elektrisch. Want de elektrische gietijzeren AGA blijkt een (giet)ijzersterk concept. Zoals de AGA R- en eR-serie. Bij de eR-serie is er keus uit modellen met een warmhoudplaat of een 2- of 3-zone inductiekookplaat. Deze fornuizen zijn alleen aan bij gebruik. Wie liever het vertrouwde fornuis heeft dat altijd aanstaat, kiest voor een AGA uit de R-serie.

 

Wist u dat een elektrische AGA…

...flexibel is in gebruik doordat je ovens en kookplaten los van elkaar kunt instellen?

...een AGA is met alle vertrouwde voordelen van een gietijzeren oven met stralingswarmte?

...dankzij de nieuwste isolatietechnieken zuinig is in verbruik?

...met inductiekookplaat boostfuncties, lagetemperatuurstanden en een bridgefunctie heeft waardoor het fornuis ook als grillplaat of voor een braadslede te gebruiken is?

...ook het typische AGA-design heeft?

...de kleinste AGA slechts 60 centimeter breed is?

 

Koken met inductie

Koken op een AGA-inductiekookplaat betekent naast makkelijk schoonhouden en een moderne uitstraling, koken met extra functies. Zoals de power boost-functie waarmee het apparaat direct naar het maximale vermogen wordt gebracht. Handig om bijvoorbeeld snel water aan de kook te brengen. De pandetectie-functie zorgt ervoor dat de kookplaat vanzelf uitschakelt als er een tijdje geen pan op staat. Wilt u het koken kort onderbreken? Dan is er de pauzeknop. Ontdooien, smelten of warmhouden kan met de lagetemperatuurstand. De functies droogkookbeveiliging en kinderslot maken het apparaat uiterst veilig.

 

Showroom

Kiezen voor een elektrische AGA betekent kiezen voor een fornuis dat een leven lang meegaat. Een fornuis dat staat voor kwaliteit, veiligheid en comfort.

Meer weten? Kom dan eens langs in één van onze AGA Living Centers zoals de Zeug. U bent er van harte welkom in de sfeervolle showroom.